Brainstormen wordt vaak toegepast in creatieve processen. Het brainstormen zelf wordt vaak vrij recht toe aangepakt zonder creativiteit. Zonde want zo laat je het beste idee misschien wel liggen.

Vaak wordt er gepushed om 100 ideeen te bedenken, op post-its te schrijven en omdat je verder denkt dan de eerste 20 ideeen komt er altijd wel iets uit waar je in de eerste instantie niet bij stil hebt gestaan. Eigenlijk komt dat neer op gewoon even goed nadenken.

Je kan veel meer uit een brainstorm halen, zeker met teams. Hier zijn een aantal regels die helpen bij het brainstormen:

  • Uitstel van oordeel
  • ‘Ja en…’ in plaats van ‘ja maar…’
  • Meer is beter (convergeren komt later)
  • Deel je ideeen meteen met een groep, ga niet allemaal apart ideeen bedenken

Wat dan nog meer helpt zijn wat methodes om tot echt nieuwe ideeen te komen. Omkering is altijd een leuke om te doen.

Wat als je het tegenovergestelde van je doelstelling wilt bereiken? Vaak is dat makkelijk te beantwoorden. Als je daar 100 ideeen voor bedenkt, en dan de antwoorden weer omdraait kom je vaak tot de meest creatieve oplossingen waar je anders niet aan zou hebben gedacht.

Een voorbeeld: hoe kunnen we het afrekenen bij de supermarkt makkelijker maken.

Als je dat omdraait en dus gaat bedenken hoe het moeilijker kan kom je misschien uit op ‘slechts 1 kassa’, ‘oneindig lange rijen’, ‘slechte openingstijden’, ‘afgelegen locatie’ etc. En die ideeen kan je dan weer omdraaien om snel tot nieuwe inzichten te komen.

Category
Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top